Klikt u uw kinderen goed vast in de auto?

Tien tips om uw kinderzitjes correct te gebruiken

 

Uit de driejaarlijkse gedragsmeting van Vias over het correct gebruik van kinderzitjes blijkt dat drie kinderen op vier niet correct worden vastgeklikt en/of vervoerd worden in een zitje dat niet is aangepast aan hun lengte of gewicht. 13% van de kinderen wordt zelfs helemaal niet vastgemaakt.

 

 

 

Cijfers die tot nadenken stemmen, want als u een kind correct vastgespt in een aangepast zitsysteem verhoogt u zijn overlevingskansen bij een auto-ongeluk met meer dan 50%. Doet u dat niet, dan riskeert u bij een controle bovendien een boete tot 174 euro.

77% van de ondervraagde bestuurders was zich bij een controle van geen kwaad bewust. Enkele vaak geopperde excuses: “Het moest snel gaan en ik heb niet goed opgelet.” (20%), “Mijn kind heeft zichzelf vastgemaakt.” (18%) en “Ik weet eigenlijk niet hoe ik mijn kinderzitje correct moet gebruiken.” (14%). Voor deze laatste groep is een korte opfrissing op zijn plaats.

De veiligste plaats

U mag zoveel kinderen vervoeren als er zitplaatsen (en dus ook veiligheidsgordels) zijn in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter reizen mee in een geschikt zitje. Zijn ze groter, dan volstaat de gewone veiligheidsgordel. Alle kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat u ze reglementair vastklikt en het juiste veiligheidssysteem gebruikt.

Ook heel jonge kinderen tot 13 kilo die u in een reiswieg of babyzitje (type Maxi-Cosi) vervoert, mogen vooraan zitten als u ze tegen de rijrichting (naar achter gericht) zet en de airbag op die plaats uitschakelt.

De middelste plaats achterin is de allerveiligste, maar soms te smal voor een kinderzitje. In dat geval mag u op die plaats wel een kind kleiner dan 1,35m vervoeren zonder aangepast systeem, op voorwaarde dat het een veiligheidsgordel draagt. In dat scenario is het echter beter dat u het kleinste kind vooraan vastklikt in het juiste systeem en dat een groter kind achteraan plaatsneemt.

Het juiste beveiligingssysteem

Het juiste beveiligingssysteem kiest u op basis van de lengte en het gewicht van het kind. In functie daarvan selecteert u een zitje uit een van de volgende vier groepen:

1. Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kilo. Dit zijn reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes die u tegen de rijrichting in plaatst.

2. Groep 0+ zijn de babyzitjes voor kinderen tot 13 kilo die u tegen de rijrichting in plaatst.

3. Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Deze stoeltjes bevestigt u in de rijrichting. Het kind wordt hierin vastgemaakt met 5 riempjes.

4. Groep 2 (kinderen van 15 tot 25 kilo) en groep 3 (kinderen van 22 tot 36 kilo) zijn de verhogingskussens die u vastklikt met de gewone driepuntsgordel.

Het juiste zitsysteem kiezen, is één zaak. Het correct gebruik ervan, dat is nog iets anders. De volgende tien tips kunnen u hierbij helpen.

10 tips om uw kinderzitjes te gebruiken zoals het hoort

1. Informeer u tijdig over welk zitje geschikt is voor uw kind. Kinderzitjes zijn gehomologeerd volgens gewicht of volgens lengte.

2. Lees voor de installatie altijd aandachtig de handleiding.

3. Zorg er altijd voor dat u het zitje in de juiste richting plaatst. Bij babyzitjes is dat tegen de rijrichting in.

4. Zorg dat de gordel steeds het juiste traject volgt.

5. De gordel mag niet gedraaid zijn, want zo verliest hij aan kracht.

6. Als het kan, kies voor een ISOFIX-systeem. Dat systeem is gemakkelijk te installeren.

7. Let erop dat er niet te veel speling op de riempjes zit, maximaal een dikke centimeter en zorg ervoor dat de gordel overal goed aanspant.

8. Zorg dat de riempjes of de gordel steeds mooi over de schouder lopen dus niet achter de rug of onder de oksel.

9. Klik kinderen niet alleen bij lange trajecten vast. Een ongeval kan gebeuren tijdens een kort ritje.

10. Als een kind zichzelf vastklikt, controleer dan of dat wel op een correcte manier gebeurt.

Meer uitleg en nuttige filmpjes vindt u op www.kinderenindeauto.be.

Bent u gedekt bij een ongeval als uw kind niet correct is vastgeklikt?

Uw BA-autoverzekering vergoedt automatisch de schade die voortvloeit uit de lichamelijke letsels of uit het overlijden van al uw passagiers, ook als u aansprakelijk bent voor het ongeval.

Als blijkt dat een foutief gebruik van gordel of zitje een aandeel heeft in de verwondingen van een kind, dan kan uw verzekeraar u mede aansprakelijk stellen voor deze letsels. En bovenop dit persoonlijk leed riskeert u ook een strafrechtelijke veroordeling en een (gepeperde) geldboete.

bron: Vias